Aktüel Arkeoloji, 44. sayısında okurlarını sınırsız bir serüvenin tarihsel yolculuğuna çıkarıyor. Son sayısında “Özgürlükten Tutsaklığa Hayvanlar” kapak konusuyla insanoğlunun en eski dostu hayvanları anlatıyor. Dergide, insan ve hayvan arasında kurulan ilişkinin arkeolojik kanıtlarla tarih sürecinde derinleşen karmaşıklığı okuyucularla paylaşılıyor.
Dergi, yaklaşık 15 binyıl önce, köpeğin evcilleştirilmesiyle başlayan serüvenin nasıl devam ettiğini, keçiler, koyunlar, sığırlar, domuzlar, kanatlı hayvanlar, kediler ve atların insan hayatındaki yerini ve zamanla bu ilişki nasıl geliştiğini araştırıyor. Ayrıca dergide, insanoğlunun nasıl bir cesaretle ve neden kendisi için korkunç özellikle taşıyan hayvanları evcilleştirme gereği duyduğu da okuyucuya aktarılıyor. İnsanın, bazen tutsağı olduğu bazense tutsak aldığı hayvanları tanrılaştırdığı ve onlara yeni bir güç affettiğine değinilen dergide, insanoğlunun karşısında güçlü, yırtıcı ve ürkütücü yapılarıyla bulunan hayvanların nasıl birer tanrı veya nasıl birer dost olduğu sorusuna da yanıt aranıyor.
Şehri koruması için kapılara yerleştirilen aslanın, tanrılara kurban edilen koyunun, gücün sembolü boğanın, tanrıların hayvanı leoparın, sadık bir dost olan köpeğin, emektar atın ve gizemli kedinin günümüze ulaşan arkeolojij kalıntıları Aktüel Arkeoloji’nin son sayısında okurlarıyla buluşmayı bekliyor.
Arkeoloji, mitoloji, tarih, sanat tarihi, kültür alanlarında seçilen özel çalışmaları; güncel, sade ve özgün bir dille okuyucuya anlatmayı benimseyen Aktüel Arkeoloji, ilk kez Temmuz 2007’de okuyucularla buluştu. Yılda yaklaşık 1.000 arkeolojik kazının yapıldığı Anadolu’yu odak alan dergi, Türkiye’nin bağımsız yayınlanan önemli yayınlarından biri olarak iki ayda bir binlerce okuyucuya ulaşıyor.

