Geçtiğimiz 2020’ nin son ayında yayın hayatına başlayan Gain Tv’de birbirinden enteresan çalışmalar seyirciye sunuldu. Dizi, film, haber, program, belgesel, müzik ve spor alanında 15-16-17 dk’yı geçmeyecek uzunlukta yapımlarla sanat ortamına yenilikçi bakış açısı getiren platform, Devin Özgün Çınar imzalı ’10 Bin Adım’ adlı diziyle muhteşem bir çıkış trendi yakaladı. 2008 yılında TurkMax adlı kanalda ‘Bir Kadın Bir Erkek’ adlı tv dizisinden tam 13 yıl sonra, yine aynı mantık çerçevesinde ama bu sefer sevgiliyken ayrılmış ve daha sonra sağlam iki arkadaş olan kişilerin yaşadıkları gözler önüne getirilmiş. Sağlıklı yaşamak için İstanbul’ un sokaklarında 10 bin adım atan eski sevgililer, sağlam dostlar, yürürken bir yandan geçmişe, şimdiye, yaşadıklarına dair muhabbet ediyorlar ve birbirinden çarpıcı olaylar yaşıyorlar. Komedi işte tam bu noktada başlıyor. Engin Günaydın ve Devin Özgün Çınar ikilisinin başrolleri paylaştığı dizinin her bölümünde farklı konuk oyuncuları görüyoruz.
Eski Sevgili, Yalan, İlişki Koçu, Ayrılık Çantası ve İnsanlık adlı 5 bölümü yayınlanan dizinin eleştirisini yazmak için 5. bölümün yayına verilmesini bekledim. Dizi her bölümde farklı konularla varolduğu için, acaba ilk üç bölümde yakaladığım muhteşem sinerjiyi ilerleyen bölümlerde de görebilecek miyim? diye kendime çokça sordum. 4. Ve 5. Bölüm olan ‘Ayrılık Çantası – İnsanlık’, ilk 3 bölümden daha da mükemmel bir ayrıcalıkla beynimize kazındı. Devin Özgün öylesine harika bir konu yazmış ki, insan iki karakter yürürken onlarla beraber zamanın içinde akıp gidiyor. Ayrılan sevgililerin yeni hayatlarının da konuya dahil olmasıyla her karede apayrı komedi olgusu doğuyor. Komedi alanında Engin Günaydın’ ın ‘karakter’ yaratmada ustalığı insanı gerçekten derinden etkilerken, Devin Özgün Çınar’ ın duru oyunculuğu çok çok iyi! Dizide toplumda sürekli karşımıza çıkan iki karakter yok. Bazen kadının sevgililerine, bazen de erkeğin duygusal travmalarına şahit olup, iki sevgilinin dostluk bağlamında yaratımları bizi kahkahaya boğuyor.
10 Bin Adım, insan psikolojisinin derinliklerine uzanıp, kadın-erkek çatışmasının en duru halini seyirciye sunarak mükemmel başarıyı yakaladı. Devin Özgün’ ün oyunculuğunun yanında kaleminin de böylesine harika olduğunu bilmiyordum. Engin Günaydın’ı piyasada görmeyi çok özlemiştik. 10 Bin Adım’da yarattığı erkek karakter ile oyuncu aslında tipik Türk erkeğinin tüm zaaflarını sergilemiş. Genç yönetmen Duygu Güzelmeriç, İstanbul sokaklarına, parklarına iki farklı karakteri muhteşem bakış açısıyla sığdırıyor. Karakterler 10 bin adım atarken siz de kendinizi karakterlerin yerine koyup beraber yollara koyuluyorsunuz. Mini dizi 10 Bin Adım, yarattığı etki ile hem bir öncü oldu hem de dizi sektörüne ‘doğal komedi nasıl yapılır?’ sorusunun cevabını verdi!
yasam.kaya@gmail.com