Annem Güneş Sezai Akmen anısına!
(Çağın Popüler Kültürü Olan Dizi Üzerine Dokunuşlar)
Yaz aylarında başlayan diziyi izleme kararı almamın sebebi naif konuların eşlikçisi olan çoğunlukla dizilerin görsel lezzeti ,yorgunluk vermeyen sevimliliği ve dinlendirici tarafından faydalanmak olmuş.Genel izleyici verilerine esas olan değerlendirme şekliyle en masum yaz keyif izlemesi tarafımdan asal olmuştur
TELEVİZYON VE DİZİ TARİHİ
Televizyon denen sihirli kutuyla ülkemizde selamlaşma tarihimiz 1969 yılı olduğu hatırlanırsa, yabancı dizilerin oyuncularıyla tanışıklığımız ,dostluğumuz oldukça yoğun şekilde geçmişte uzun yıllara yayılmıştır.Türkiye’nin ise çok uzak olmayan 1975’li yılları işaret eden yerli dizi tarihine baktığımızda geçen sürenin bu çalışmalara önemli ve olumlu gelişmeler getirdiği görülür.. Hepimizin evine davetsiz giren bu program ya da çalışmalar yine istemediğimiz zaman kendi oylamamız sonucu sessizce çekilerek yerini başka isimlerden oluşan program-çalışmalara bırakmak zorunda kalmaya zorunludur. İnsan emeğini içinde barındıran çokça farklı iş gruplarının kümelendiği zorlu şartları olan ve sinema sanatına yakın ya da onun alt başlıklarında kendine yer bulan diziler , çoğunlukla tiyatro sanatının oyuncularıyla soluk alabilen çağın tüketici yanını fazlasıyla üzerinde taşıyan bu çalışmalar, toplum içinde de fazlasıyla eleştirilere hedef olsada varlığının kabul edildiği açık seçik ortaya çıkmıştır. Ekonomik anlamda önemli olan dizi kavramının ötelenmesi mümkün olamayacağı gibi oyunculara tanınma ve şöhret kelimesinin karşılığını vermiştir. Yerli dizilere eleştirisel yaklaşım getirenlerin bu dizilerin müşterisi olduğu anketlerce tespit edilmiş ve dizi popülerliğinden yitirilemeyen sürecin gençleri etkilediği için üniversitelerde veya özel kuruluşlarda kamera önü anadalları, kurs ve sertifika programlarının açılışı gözlenmiştir.
Dizilerin sürükleyici, etkileyici, özendirici ve düşünmeyi engelleyici etkileri her dönem eleştiriyi getirmiştir.. Kültürel, tarihsel yakınlaşmalar ile tüketim ekonomisiyle sanal olan özendirici yaşamların kişilerin hayal dünyasından çokça beslenmesi tehlikeli ama maalesef oluşumu önlenememiştir..
AŞK MANTIK İNTİKAM (CUNNING SINGLE LADY)
Haziran ayında başlayan ismi yukarıda anılan dizi bilindiği gibi uyarlamadır.Evlenip çeşitli olumsuzluklar yüzünden ayrılan genç çiftin farklı konumlarda tekrar karşılaşması sonrası yeniden başlayan aşklarının öyküsüdür. Oyuncuları tarafından sevimli ve şık reklamları sosyal medyada ihmal edilmeyen dizinin, kış dönemine devam kararı kanalınca alınması yine başarısı olmuştur.
BURCU ÖZBERK/Esra Erten H.Ü Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden mezun olmuş. Dizide doğallığı, bedenini kullanışındaki rahatlığı ve özellikle diksiyon ,fonetik bilgisinin konuşmasına yansıyan ses rengi, tonu bakımından kullanışı oyunculuk anlamında akademik çalışmasının diğer motiflerini tamamlamasını sağlamıştır. Her dizinin bölümlerinde farklı, tutarlı ve anlamlı mimiklerinin yarattığı söz kadar değerli vurgularıyla birlikte sözsel anlamda özellikle kendine özgü vurguları ile küçük hareketlerinin duygu geçişlerine verdiği keyifli anlamlar dizide gerçekten başarıya giden yolda Burcu Özberk’in ayrıcalığı için konservatuvar ve sonrası sabrın ve çalışmanın sonucu olduğu inancımızı pekiştirmiştir.
İLHAN ŞEN/ Ozan Korfalı Mühendislik ve mankenlik çalışmalarını dizide oyunculukla buluşturduğunu görüyoruz.Dizide karizmatik genç, başarılı iş insanı kimliğiyle görsel anlamda olumlu olan bu genç oyuncu, oyunculuk anlamında doğal olarak eksikliklerinin bilincinde ve tamamlayacağı kanaatini bizde sahip olduğu alt kimliğiyle oluşturmuştur. Dizide anlaşılmayan gergin,sert beden dili,mimiklerinde oluşan bizi tebessüm! ettiren zafiyet durumları ,sürekli duruş tekrarları ve yakın çekimlerde sahnesinden çok uzakta oluşuna destek veren partneriyle giremediği göz teması ve mimikleri ve seyirciye genellikle izlerken yormuş olması oyunculuk anlamında eksiklerin giderilmesini ama kaybetme anlamında da kendisine isteğimizin olmadığını iletmek isteriz..
BURAK YÖRÜK/ Çınar Yılmaz dizide seyirciye sakin, yapıcı ,sabırlı ve öne çıkmayan yaramaz kimliğiyle doğru ulaşıyor.Boy dezavantajına rağmen bunu son derece beden dilinde yumuşak kullanmayı başarmış .Esra kimliğiyle geçişlerde doğru bileşenlerde olumsuz beklentisini bile olumlu serpiştirmelerle üstte vurguladığım şekliyle başarılı olarak taşıyabilmiştir.
MELİSA DÖNGEL/ Çağla Yılmaz bütünüyle güzellik kelimesinin hakkını vermiş olan oyuncu, oyunculuk anlamında da gerçekten iyiyi hak etmiş. Kavga ,münakaşaya eşanlamda düşündüğümüz sahnelerde ,dizide bulunduğu yere ya da taşıdığı ailesel ve işsel duruma uygun olmayan konuşma ve tavırlarda olumsuz kayışlarının ise düzeltilmesi önerimiz olmuştur.ZEYNEP KANKONDE/Menekşe Erten ,GÜLAY KARACAOĞLU/Zümrüt Korfalı, SÜLEYMAN ATANISEV/Yalçın Erten dizinin izlemeye doyamadığımız sahnelerinin sahipleridir. Kendileriyle çalışma şansını elde eden veya izleme şansı bulanlara oyunculuk dersi anlamında üç sanatçıyı takip etmeleri önerim oluşmuştur. Doğal,sıcacık kimliklerle doğru oyunculukların kolkola girdiği ailelerle diğer oyuncuların birlikte sahne sayısının senaristlerce çoğaltma temennimi burada yinelemek isterim.
M.KORHAN FIRAT /Ekrem Erten ağabey rolünde abartısız ,doğal ve yavaş halleriyle dizide yeni kimlik arayışında ekran empatisini fazlasıyla almış.CEREN KOÇ/Elif Korfalı kızkardeş rolüne biraz daha renk getirmesi ve kendisini oyunculuk anlamında sıkıştırdığı yerden çıkartmasını dileriz. SEVDA BAŞ/Zeyno, MEHMET YILMAZ/Musa bu ikili ekrana yansıttıkları enerjileriyle hem birbirleriyle hem de Esra ve Ozanlı sahnelerde dizinin sevimli sahnelerini oluşturmayı uyum içinde başarmışlardır.
Dizide emeği geçen diğer tüm oyuncuların ve çalışanların katkılarının ,bütünün başarısına yardımcı olduğu kanaatiyle kendilerine teşekkürlerimizin ulaşmasını temenni ederiz.
Füsun Akmen BALKAYA
Akademisyen-Eeştirmen/2021