SALT’ta ‘PERŞEMBE SİNEMASI’ Ekim 2019

PERŞEMBE SİNEMASI
Teret [Yük] (2018)
10 Ekim, 19.00
SALT Beyoğlu, Açık Sinema

Yönetmen: Ognjen Glavonić
98 dakika
Sırpça; Türkçe ve İngilizce altyazılı

NATO’nun Yugoslavya’yı bombaladığı 1999’da kamyon şoförlüğüyle geçinen Vlada, birtakım kurallara harfiyen uyması koşuluyla Kosova’dan Belgrad’a bir nakliye işi alır. Ne taşıdığına dair soru sorması yasaktır ve kargoyu sürekli kilit altında tutmak zorundadır. Hayatından hoşnutsuz adam, savaş yıkıntıları arasından umursamazca yol alırken birkaç kuralı ihlal eder. Vlada’nın bu zahmetli yolculukta başına gelenler ve sonuçlarıyla birer birer yüzleşeceği kararlar, II. Dünya Savaşı’ndan Miloşeviç yönetimindeki 1990’lara bölgenin ihtilaf ve çelişkilerle dolu geçmişine ayna tutar.

Yönetmen Ognjen Glavonić, doğup büyüdüğü Pančevo’da çektiği bu filmini “tecrit ve işgal” kelimeleriyle niteliyor. Dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan Teret [Yük] (2018), 20 yıllık bir sessizliği bozarak savaşın ahlaki ve toplumsal etkilerini ortaya koyuyor; bir ülkenin geçmiş hatalarının nasıl kaçınılmaz şekilde gelecek kuşakların sırtına yüklendiğine işaret ediyor.

Perşembe Sineması, Garanti BBVA Mortgage desteğiyle gerçekleştirilmektedir. Katılım ücretsizdir. Rezervasyon yapılmamaktadır.

PERŞEMBE SİNEMASI
Lazzaro felice [Mutlu Lazzaro] (2018)
17 Ekim, 19.00
SALT Beyoğlu, Açık Sinema

Yönetmen: Alice Rohrwacher
125 dakika
İtalyanca; Türkçe ve İngilizce altyazılı

Hiç kimseye hayır diyemediği için budala yerine konan köylü Lazzaro ile hayal gücüne yenik düşen soylu Tancredi’nin yollarını birleştiren bir İtalyan masalı… Acımasız tütün kraliçesi Marchesa Alfonsina de Luna’nın sahibi olduğu, küçük ve izole Inviolata köyü, feodalizmin hüküm sürdüğü bir çağda kalmış gibidir. Emekleri sömürülen köylüler tarafından iyi niyeti hep suistimal edilen Lazzaro, patronun kendi yaşlarındaki oğluyla beklenmedik bir şekilde arkadaşlık kurar. Bu ilişkiye çok kıymet veren genç adam, bir kazadan ötürü izini kaybettiği Tancredi’yi bulma uğruna, kurallarını hiç bilmediği büyük şehre doğru zamana meydan okuyan bir yolculuğa çıkar.

Alice Rohrwacher’ın 90’larda yaşanmış gerçek bir olaydan esinle kurguladığı Lazzaro felice [Mutlu Lazzaro] (2018), inanca dair içten bir hikâye odağında, modern köleliğe ve sömüren ile sömürülen arasındaki ilişkinin doğasına bakıyor. “İyiliğin kutsallığı” ve “insanlık dini”ni ön plana çıkaran film, ilk kez gösterildiği Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo ödülüne layık görüldü.

Perşembe Sineması, Garanti BBVA Mortgage desteğiyle gerçekleştirilmektedir. Katılım ücretsizdir. Rezervasyon yapılmamaktadır.

PERŞEMBE SİNEMASI
Ranenyy Angel [Yaralı Melek] (2016)
24 Ekim, 19.00
SALT Beyoğlu, Açık Sinema

Yönetmen: Emir Baigazin
112 dakika
Kazakça, Rusça; Türkçe ve İngilizce altyazılı

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Kazakistan, 1990’ları şiddetli ekonomik ve toplumsal sıkıntılarla geçirir. Bu kaos ve mücadele döneminde masumiyetini kaybeden dört gencin hikâyesine odaklanan film (2016), iç çatışmalarından ahlaki ikilemlerine ücra bir köyde çocukluktan yetişkinliğe geçmenin acımasız zorluklarını anlatıyor.

Babası kısa süre önce hapisten çıkan Zharas, evi geçindirmek için bir değirmende çalışır. Sesinin güzelliğinden dolayı hep dalga geçilen Balapan (“Chick”) bir yetenek yarışmasına hazırlanmaktadır. Satıp para yapmak için metal artıkları toplayan Zhaba’nın (“Toad”) yolu, civardaki yetimhaneden üç tekinsiz oğlanla kesişir. Tıp okumayı planlayan Aslan ise, kız arkadaşının hamile olduğunu öğrenir… Peki bu gençler, nasıl daha derin yaralar almadan güçlüklerle yüzleşip hayata tutunabilir?

Yönetmen Emir Baigazin’in gençlerin varoluşu, karmaşık ilişkileri ve sancılı geçiş yıllarına dair çektiği üçlemenin ikinci filmi olan Ranenyy Angel [Yaralı Melek] dünya prömiyerini Berlin Uluslararası Film Festivali’nde yaptı.

Perşembe Sineması, Garanti BBVA Mortgage desteğiyle gerçekleştirilmektedir. Katılım ücretsizdir. Rezervasyon yapılmamaktadır.

PERŞEMBE SİNEMASI
ZONA [Bölge] (2019)
31 Ekim, 19.00
SALT Beyoğlu, Açık Sinema

Yönetmen: Clayton Vomero
66 dakika
Rusça; Türkçe ve İngilizce altyazılı

Arkadi ve Boris Strugatski’nin Piknik na obochine [Uzayda Piknik] (1971) bilim kurgu romanında bahsi geçen Zona (“3OHA”), Rusya’da yaşayan çoğu kişi için hapishane anlamına geliyor. İtalyan-Amerikalı sanatçı ve yönetmen Clayton Vomero ise bu kavramı, insanların bir fantezi dünyasında yaşamasına imkân tanıyan, gitgide özgün hâllerini yitirip tamamen bir “kopya görüntü”ye dönüştükleri bir tüketim kültürü balonu olarak işliyor.

Rusya ve Ukrayna’da çekilen ZONA [Bölge], 1990’ların başından bugüne uzanan iki bölümden oluşuyor. İlk bölüm bu iki ülkede Batı kültürünü ilk benimseyen önemli kültür insanları ve döneme dair görüşlerine yer verirken ikinci bölüm söz konusu mirası devralan genç kuşaklara odaklanıyor. 2019 yapımı belgesel film, Moskova, Vladimir, St. Petersburg ve Kiev’de bir grup muhalif genç üzerinden temsiliyet, tüketim ve aidiyet algısındaki dönüşümlerin gündelik hayattaki yansımalarına bakıyor.

Perşembe Sineması, Garanti BBVA Mortgage desteğiyle gerçekleştirilmektedir. Katılım ücretsizdir. Rezervasyon yapılmamaktadır.