AKTÜEL ARKEOLOJİ ANADOLUDAN KAÇIRILAN PERGAMON SUNAĞINI TANITIYOR

Aktüel Arkeoloji, yılın son sayısını, Anadolu’nun en güzel tasarımı olan ve Osmanlı döneminde ülkemizden götürülerek yaklaşık 100 yıldır Almanya’da sergilenen Pergamon Sunağı’na ayırıyor. Derginin 48. sayısında, MÖ 150’li yıllarda tasarlanan eserin hangi amaçla ve nasıl yapıldığı, Berlin’e nasıl taşındığı anlatılıyor. Berlin Müzesi’ne götürülen Pergamon eserlerinin geçirdiği onarım ve değişiklikler, Chicago Üniversitesi’nden Can Bilsel’in kalemiyle okuyucuya aktarılıyor.

Alman Mühendis Carl Humann tarafından Bergama’da keşfedilen eserin, ülkemizden götürülüş sürecine değinilen dergide; eserin ortaya çıkarılışı, Berlin’e gönderilerek gerçek değerinin anlaşılması ve Osmanlı yetkililerinden bu bilginin gizlenmesiyle ilgili hikâye anlatılıyor. Almanya tarafından finanse edilerek başlayan kazılar, yurtdışına çıkartılan devasa boyuttaki eserler ve Osmanlı’daki bürokratik boşlukların yıllar sonra ne denli üzücü sonuçlar doğurduğu, detaylı bir şekilde okuyucuyla paylaşılıyor.

Arkeoloji, mitoloji, tarih, sanat tarihi, kültür alanlarında seçilen özel çalışmaları; güncel, sade ve özgün bir dille okuyucuya anlatmayı benimseyen Aktüel Arkeoloji, ilk kez Temmuz 2007’de okuyucularla buluştu. Yılda yaklaşık 1.000 arkeolojik kazının yapıldığı Anadolu’yu odak alan dergi, Türkiye’nin bağımsız yayınlanan önemli yayınlarından biri olarak okurlarını sınırsız bir serüvenin tarihsel yolculuğuna çıkarıyor.

Pergamon Sunağı

Birbirini çok seven kardeşler tarafından idare edilien Pergamon, çağının en güçlü 4 krallığından biriydi. Mısır’dan papirüs alamadıkları için kütüphanelerini kurmak amacıyla parşömen kâğıdını icat ettiler. Pergamon’u bir sanat ve kültür merkezi haline getirip, dünyanın dört bir yanından sanatçıları ve bilginleri ülkelerinde ağırladılar. Pergamon Sunağı, böyle bir ortamda tasarlandı. Amaç, çevresindeki düşmanlarla savaşmak değil onlara sanat eserlerinin gücüyle cevap vermekti. Pergamon Sunağı iyiliği ve zekâyı temsil eden Olymposlu tanrılar ile kötülüğü ve düzensizliği savunan Gigant isimli devler arasındaki savaşı anlatır.

  

http://www.aktuelarkeoloji.com.tr/