16.KIBRIS TİYATRO FESTİVALİ VE BAŞARIYA ATILAN İMZA! / FÜSUN BALKAYA

Annem Güneş Sezai Akmen anısına tüm yazılarım…

‘İnsanın hiç bir şey ile çok şey arasında bir noktada bulunmuşluğu, yaşanmışlıklara yabancılaşması ve ölüm denen tek gerçek de yine buluşmasının kanıtı olmuştur.’

16. KIBRIS TİYATRO FESTİVALİ YİNE ADA DA HEYECAN YARATTI

16.Kıbrıs Tiyatro Festivali’nin hareket noktası olan yukarıdaki tema anlayışı ile yine 16.kez perdelerini büyük bir başarı ile açması yalnız Lefkoşa da değil tüm Ada’da büyük heyecan yaratmıştır. Bu festivalin en büyük şansı ortak düşüncesi tiyatro sanatı olan kişilerin birlik ve beraberliklerini de ortak amaca hizmet eden sevginin birleştirici gizeminde buluşturmaları olmuştur.

Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Sayın Mehmet Harmancı ‘nın 2014 yılından beri Eylül ay’ının belediye için değişmez etkinliğinin tiyatro olması tesadüf olmamış,Belediye Tiyatrosu sanatçı ve tüm çalışanlarının başta Lefkoşa olmak üzere tüm Ada halkını sanatın gerekliliğine inandırmasını doğrudan etkilemiştir.

Belediye ve tiyatrosunun amaç olarak oldukça uzun sayılacak yıllara dönük emek ve çalışmalarında silinmeyecek başarılara imzanın atılması da kolay olmamıştır.

Tiyatro ve onun topluca ortak veya farklılıklarını gösteren önemli aksiyon, anlatım veya paylaşım şekli olan festival böylelikle Lefkoşa Belediyesinin kimliğinde çok önemli ve kalıcı olmayı başarmıştır.

LEFKOŞA BELEDİYE TİYATROSU’NUN BİTMEYEN HEYECANI VE ULUSLAR ARASI…

Tiyatro için çarpan yüreklerinin sesini dinleyen bir avuç Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ‘nun sanatçı ve çalışanları ise 16 yıldır aynı heyecanla aynı gururla Ada’da sanat bayrağını ellerinde tutmuştur.

İsimler değişebilir,başarılar farklı katmanlarda kendini gösterebilir ama yapılan emek verilen tek şey tiyatro sanatının vazgeçilmezliği üzerine gelişmiştir. Bu yıl 16 yaşını kutlayan festivalin sesleniş gücünün geçmiş yıllardan biraz daha farklı olması, gelecek yıllara katkı düşüncesinin ise gündem maddesi yapılmış olmasının etkisi de düşünülmüştür. Lefkoşa ,Kıbrıs Adası ,Türkiye ve Uluslar arası platforma zamanlama olarak başarının kendi kendisini zorlaması ise bu yürekli cesur çalışmanın sonucu olmuştur.Çok zor ama zevkli bir çalışma döneminin ön hazırlıklarını da sürdüren festival komisyonu için uluslar arası kimliğin kendilerine çok yakışacağı şimdiden kaçınılmaz hedef olmuştur.

FESTİVAL KOMİTESİ BAŞKANI KIYMET KARABİBER VE…

Yoğun çalışma ortamında kendisini bulduğumuz ve hemen sorularımızı yönelttiğimiz Festival Komite Başkanı Kıymet Karabiber ‘in festivalin sonuna yaklaştığı günlerde bile anlatımından hala çok heyecanlı olduğu çalışma arkadaşlarına bağlılığını,Sayın Harmancı’ya olan güven ve inancının tartışılmazlığını bizlerle paylaşması bizi tiyatro adına mutlandırmıştır.

‘Keyifli olduğunu bu yıl festival’e özellikle Türkiye’den katılmak üzere müracaat eden grup sayısında büyük artış olduğunu ve bu sayının 800 ‘lere ulaşmasının haklı gururunu üzerinde değil hep birlikte emeği geçen herkesle taşıdıklarını ‘ ifade edişindeki mutluluk Karabiber’in yüreğinden gözlerinin içine yansımıştır.

Son dört(4) yılın festival komite başkanlık görevini üstlenen Karabiber ‘in festivali çocuğa benzetişindeki sıcaklık onun ve arkadaşlarının engel tanımaz anlayışını iyice belirginleştiren bu vurgusu festival geleceğinin anahtarı olmuştur. Bu bitip tükenmez sanat macerasında ise güçlük,engel,şiddet,afet tanımayan ve dünyamızda yaşanan her şeye ama her şeye rağmen tiyatronun iyileştirici sarmalından kopmadan soluk almak için bu yolda yürüyeceklerinin inancı ve kararlılığı şimdiden bütün iyileştiriciliği ile seyircisine festivalin ulaştırdığına bizi gerçekten bu genç ve yürekli sanat kadını inandırmıştır.

Festivalin en kısa zamanda yapılan ön çalışmaları takip eden süreç içinde uluslar arası kimliğe bürünmesinin de vazgeçilmezlik düşüncesi olarak bizlere Karabiber iletmiştir. Böylece alışıla gelmişlik içinde tüm enerjisi ile yıllara yenik düşmeden festivalin kendisini yeni bir platforma taşıma isteği bizi şaşkınlık ötesi düşüncesel olarak da zıplatmıştır.

ALİYE UMMANEL VE FESTİVAL TEMASI

Festival içeriğini hazırlayan komite üyelerinin ‘İnsanın ölümlü bir varlık ‘olması üzerinde durması ve yine kendinin yarattığı düzen dehşeti içinde yabancılaşma gerçeğinden uzaklaşamayacağının paylaşımı festivale katılımcı grupların oyunları ile de bir kez daha dikkatlerin festival üzerine çekilmesini sağlamıştır.

Festival Repertuar Sorumlusu Aliye Ummanel ‘Yabancılaşma, bir bağın öldüğü yerde yani İnsanın önce kendiyle, gerçeğiyle sonra da toplumuyla bağının öldüğü yerde yabancılaşma başlar ‘diyerek tanımını yapmıştır.Bilgi akışının bu denli bilgisizliği doruklara ulaştırdığı durum ise absürt tanışıklığın ötesinde , var olma biçimimizdeki biçimselliğin başa geçişi önceliğinde ki sesi bizi fazlasıyla etkilemiş ve sonuç !‘Toplumla ,umut bağladıklarımızla, kendimizle ilgili hayal kırıklıklarımızın sonucuysa bir kopuş ve yabancılaşma’ ve Kendi yarattıklarımızla ve yarattığımız düzenle dehşete düşüyor, eziliyoruz. ‘Diyen Ummanel hepimize soruyor? Sahi biz neydik? Biz neydik gerçekten???

FESTİVAL VE SEYRETTİĞİMİZ OYUNLAR…

Bu festival yaşam ,ölüm ve yabancılaşma seçkilerinde buluşan temaların oluşturduğu oyunların buluşma noktası olmuştur. HayaletKumpanyası’’(LefkoşBelediyeTiyatrosu)Ölümdensonra da hikayenin devam ettiğini,’’Sherlock Hamid’’(Bakırköy Belediye Tiyatrosu)Ölmüş birinden, bir masal dinleteni, ‘’Seni Seviyorum Türkiye’’(Bakırköy Belediye Tiyatrosu)Coğafyasında yabancı kalışı,’’He-Go’’(Altıdan Sonra Tiyatro)İnsanın insana en çok da kendine yabancılaşmasını,’’Akşam Yemeği(Semaver Kumpanya)Bir ölümün aracı olduğu ve insan konforunun da gözlemlendiği öze oturan yabancılaşmayı, ’’Göçmenleeeer’’ (Dostlar Tiyatrosu) Ülkelerimiz ölüyor, bir ülke ölmeye başladıktan sonra yapacak başka şey yoktur,diyenlerin sesini seslendiren içeriklerin sesi ve sorusu olarak ‘ Ölüme Rağmen Hayat Var.’ Ya da tersi için düşüncenize ortak olan bir özle biçimin harmanlandığı festivalin size kapılarını açtığı muhteşem bir ortamda buluşmanız , buluşmamız gerçekten hayal ettiğiniz gibi olması da bu anlamda önemli olmuştur….

LEFKOŞA BELEDİYE TİYATROSU VE SANATÇILARI

Festivalin açılış oyunu olan ‘’Hayalet Kumpanyası‘’ Yiğit Sertdemir yönetmenliğinde Lefkoşa Belediye Tiyatrosu sanatçıları tarafından çalışılmış, Anton Çehov’un kısa oyunlarının içeriğinde bulunan komedi anlayışı ile kabare yapısı denenmiş ve ‘Ölüm Yok Çünkü Hayat Düşlerde!’’yaklaşımı ile sanat’ın ve bu dehanın birlikte ölüme başkaldırı güncellemesi yinelenmiştir.

Belediye Tiyatrosunun uzun zamandır yenilenme çalışmaları süren ‘BANDABULİYA SAHNESİ’ festival için de farklı bir atmosfer yaratmıştır.

‘Hayalet Kumpanyası’ Deniz Çakır, Barış Refikoğlu,Aytunç Şabanlı,Osman Ateş,Özgür Oktay,Döndü Özata,Hatice Tezcan,İzel Seylani,Asu Demircioğlu,Cem Aykut,Melihat Melis Beşe,Melek Erdil,Umut Ersoy,Havva Güleş tarafından oynanmıştır.

Dramaturgi ve Şarkı Sözleri -Aliye Ummanel,Özgün Müzik ve Hareket- Osman Ateş,Dekor-Kostüm -Özlem Deniz Yetkili,Müzik Düzenleme- Cahit Kutrafalı ,Işık -Fırat Eseri tarafından çalışılmıştır .Lefkoşa Belediye Tiyatrosunun tüm sanatçı ve çalışanları aynı zamanda festivalin doğal üyesi ve her yıl olduğu gibi en çok koşturan gönüllüleri olarak da onlara buradan öncelikle tüm emeği geçenlerle birlikte teşekkürlerimi iletmek istedim…

Seneye görüşmek üzere …

Füsun Akmen Balkaya/LEFKOŞA-KKTC.2018