İLLEGAL HAYATLAR (2023): “Legal, Yasal, Politik Bir Komedi” / YAŞAM KAYA

YouTube kanalı ‘Röportaj Adam’ üzerinden Türkiye’de büyük bir şöhret kazanan Mahsun Karaca, Şahin Sarsu ve Mehmet Kahraman’ ın ilk sinema deneyimi olan ‘İllegal Hayatlar’, Cenk Çelik’in yönetiminde beyazperdede yerini aldı. Adana’dan çıkarak tüm Türkiye’yi saran espri fırtınası içinde, özellikle Z Kuşağı dediğimiz olgunun destekleriyle adeta günümüz sanat dünyasının içine dalan bu üçlü, yeni projesiyle insanların kafasındaki apolitik bir çok düşünceyi yerle yeksan ediyor. ‘İllegal Hayatlar’ Adana’da gerçek bir hikayeye dayanarak, son dönemde gördüğüm en gerçekçi ‘politik taşlama’ diyebileceğim türde sinema tarihine damgasını vurdu.

Adana kültürünün ülke içinde komedi bağlamında geniş yer tuttuğu bir dönemde parlayan Mahsun ve ekibi, YouTube üzerinden ‘İllegal Hayatlar’ projesini denemiş, çektikleri kısa videoların geniş kitleler tarafından beğenilmesi ile projeyi uzun metraj sinema filmine dönüştürmüşler. YouTuber kişilerin daha önce sinemaya yöneldiklerini ama bu konuda çok başarılı olamadıklarını görmüştük. Fakat bu sefer karşımızda öyle bir ekip var ki; gençliğin anlayacağı ve de dillendirdiği konuları konuşup, siyaseti ironinin içinde eritiyor. Ayrıca iktidara karşı zekice eleştiri sunan ‘İllegal Hayatlar’, insanların sisteme karşı fikirlerini etkiyecek tarzda bir yapım ortaya çıkarmış. Mahsun Karaca ve Cenk Çelik’in elinden çıkan senaryo ilk bakışta sıradan bir komedi olarak algılanabilir, ama olayların içine girdikçe konunun hiç de sıradan olmadığını anlıyorsunuz.

Buradan sonra anlatım filmle ilgili spoiler içermektedir.

Film, Adana’da kaçak kumarhane işleten Mahsun’un, polis baskınlarından kurtulmak için paravan bir siyasi parti kurmasıyla gelişen olayları anlatıyor. Kaçak bir kumarhanenin sahibi olan Mahsun, polis baskınlarından kurtulmanın yolunu tesadüfen siyasi parti kurmaktan geçtiğini anlar ve film başlar. Parti ülke içinde örgütlenmelidir. Kumarhaneci dostlarını devreye sokan Mahsun, Türkiye genelinde 40 küsür ilde örgütlenerek seçime girmeyi hak etmiştir. Ekip olarak amaçlanan siyasi parti kisvesinde kumar oynamaya devam etmek, fazla görünür olmamaktır. İşler istenildiği gibi gitmez, Mahsun başkan, umutsuz, çaresiz kitlenin sesi soluğu olur. Saçmasapan vaatler insanlarda karşılık bulduğu için seçim çalışmaları dış fonların da desteğiyle çaresizce başlar.

Mahsun Karaca filmde 3 noktaya dikkat çekiyor. 1. iktidarın uygulamalarından bıkmış bir halk; 2. politik eleştirinin tutuklanma ile bitmesine dair sert eleştiri; 3. düşüncesiz kitlelerin yarattığı kaotik ülke ortamı! Konunun bu üç ana başlıktan ilerlemesi Z kuşağı gençliğin anlayabileceği ve de yorumlayacağı politik eleştirinin doğuşunu ortaya çıkarmış. Ekibin birbiri içinde uyumu filmin her karesine çok iyi şekilde görülüyor. Özellikle Şahin Sarsu’nun gergin, sert tutumu; Mahsun Karaca’nın saf görüntüsü altındaki kıvrak zekası; Mehmet Kahraman’ın heyecanlı tavırları filmde ön planda. YouTube kanallarındaki videoların birleşimi niteliğindeki seçim kampanya çalışmaları konunun nirengi noktası olurken, parti isminin oluşturduğu absürt komedi ise bambaşka noktada duruyor. Film siyaset üstü bir görüntü verse de, temel olarak iktidara karşı sert eleştirilerle seyirciye mesaj vermekten kaçınmamış.

‘İllegal Hayatlar’ aşk, kovalamaca, siyaset, sert politik eleştiri, hayata karşı duruş gösterme… gibi net ifadelerle izleyiciden tam not alırken, Adana’da çekilen görüntüler eşliğinde komedi her açıdan zirveye tırmanıyor. Filmin yeni bir sinema algısına başlangıç olduğunu, bu tarz yapımlarla ‘politik hiciv’ durumunun oluşturabileceğini tüm sanat çevresi anlamış oldu.

Filme puanım 10 üzerinden 8

yasam.kaya@gmail.com