43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ Başlıyor! (17-28 Nisan 2024)

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, 43. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl N Kolay’ın festival sponsorluğunu üstlendiği etkinlik, Türkiye ve dünya sinemasından nitelikli ve ödüllü filmleri, özel gösterimleri, yıldız oyuncuları ve usta yönetmenleri bir araya getiriyor.

Festival biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için 1 Nisan Pazartesi başlayacak indirimli ön satış döneminin ardından 5 Nisan Cuma genel satışa çıkıyor.

43. İstanbul Film Festivali dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenler ve genç yeteneklerin son filmlerinin de aralarında olduğu 132 uzun ve 12 kısa metrajlı filmden oluşan zengin bir program sunuyor. Festival, 12 gün boyunca, film gösterimlerinin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşiler, özel gösterimler ve etkinliklerle sinema dolu günler yaşatacak.

43. İstanbul Film Festivali’nin programı 26 Mart sabahı İKSV’nin Konaklama ve Mekân Sponsoru The Marmara Hotel Taksim’de yapılan bir basın toplantısıyla açıklandı.

43. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri

Festival tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl, Cannes’da Altın Palmiye kazanan Yılmaz Güney’in Yol filmi de aralarında olmak üzere pek çok uluslararası festivalde ödüller kazanmış, toplumsal meselelere değinen ve kadın hikâyelerinin işlendiği birçok filmde rol alan usta oyuncu Meral Orhonsay ile 1968’den bu yana yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı filmler, kaleme aldığı akademik çalışmalar, çıkardığı sinema dergileri, çevirdiği sinema kitapları, üniversitelerde ve sinema toplantılarında verdiği derslerle çok yönlü sinemacı Engin Ayça’ya takdim edilecek.

Ödüller, 16 Nisan gecesi düzenlenecek Açılış Töreni’nde sahiplerine sunulacak.

Wim Wenders ve Koji Yakusho festivalin konuğu olarak İstanbul’da
Dünya sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Wim Wenders festivalin onur konuğu olarak ilk kez İstanbul’a geliyor. Festivalde Wenders’in üç filmi gösterilecek: büyük ustanın Alman sanatçı Anselm Kiefer’in yaşamını ve sanat yolculuğunu mercek altına alan, Cannes’da prömiyerini yapan son filmi Anselm; 50. yılında restore edilen kopyasından gösterilecek Alice Kentlerde ve Koji Yakusho’nun başrolünde harikalar yarattığı, Japonya’nın Oscar adayı Perfect Days / Mükemmel Günler. Wenders, ayrıca festival kapsamında bir festival sohbeti de gerçekleştirerek izleyicilerle buluşacak.

Japonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümünde Koji Yakusho da festival için İstanbul’a gelecek.Yakuza filmlerinden romantik drama, aksiyondan komediye her türün yükünü rahatlıkla sırtlanan Koji Yakusho, Japonya’nın en tanınmış ve saygın erkek oyuncularından. Neredeyse üstlendiği her rolle ödüle layık görülen Yakusho, filmografisinde öne çıkan dört filmiyle festival programında yer alıyor. Koji Yakusho’nun başrolünde olduğu 13 Suikastçı / 13 Assassins (Takashi Miike), Gökyüzünün Altında / Under the Open Sky (Miwa Nishikawa), Aşka Davet / Shall We Dansu? (Masayuki Suô) ve oyunculuğuyla Cannes’da En İyi Erkek Ödülü’nü kazandığı Mükemmel Günler / Perfect Days, festivalde izleyiciyle buluşuyor.

Wim Wenders ve Koji Yakusho’ya filmlerinin gösterimleri öncesinde festivalin Sinema Onur Ödülü takdim edilecek.

Festival filmleri altı salonda sinemaseverlerle buluşacak

İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Beyoğlu Sineması, Şişli’de CineWAM Premium+ City’s Nişantaşı (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere 6 salonda yapılacak.
Gösterimler, 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30’da olacak.

Önceki yıllardan farklı olarak Beyoğlu Sineması ve Sinematek / Sinema Evi’nde yapılacak tüm gösterimlerde yerler numarasız olacak.

İstanbul Film Festivali bu yıl da ağırlayacağı birçok konuk yönetmen ve oyuncuyu festival izleyicileriyle bir araya getirecek. Festivale katılacak oyuncu ve yönetmenler, filmlerinin gösterimlerinden önce sinemalarda sunumlar yapacak ve gösterim sonrasında da izleyicilerin sorularını yanıtlayacak. Yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek gösterimlerin bilgileri festivalin web sitesi ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirler.

Festival programında neler var?

43. İstanbul Film Festivali programında, artık gelenekselleşen Dünya Festivalleri’nden Genç Ustalar’a, Mayınlı Bölge’den Antidepresan’a, Çiçek İstemez’den Neredesin Aşkım? ve Cinemania’ya 15 farklı bölümde filmler yer alıyor.

Sinemaseverler ve müzik tutkunlarını bir araya getiren Musikişinas bölümü geri dönüyor. Müzik tarihine damgasını vurmuş Ryuichi Sakamato’dan Talking Heads’e ikonik isimlerin konser filmleri ve dünyanın farklı bölgelerinden müziğe gönül verenlerin özgün hikâyelerinin yer aldığı bölümde 5 film izleyiciyle buluşacak.

Festival programına geçen yıl eklenen “Heyula” bölümü bu yıl da sinemanın yeni olanaklarını deneyen filmleri keşfe çıkartacak. Bu yılki seçkide aralarında Lisandro Alonso’dan Hong Sang-soo’ya Berlin Film Festivali’nden yepyeni filmlerin yanı sıra Carlos Reygadas’ın restore edilen kült filmi Cennette Savaş yer alıyor.

2024 Türk-Macar Kültür Yılı vesilesiyle tasarlanan Macar Rapsodileri bölümü, Macaristan sinemasının en saygın yönetmenlerini bir araya getiriyor. Bölüm kapsamında 1966’dan 2023’e, dramdan canlandırmaya, siyasiden komediye, genç ustadan auteur’lere 12 uzun 1 kısa metrajlı film gösterilecek.

Festivalin yıldızları N Kolay Galaları’nda buluşuyor

İstanbul Film Festivali’nin en sevilen bölümlerinden Galalar bu yıl N Kolay sponsorluğunda gerçekleştirilecek. N Kolay Galaları’nda ünlü yıldızlardan usta yönetmenlere, sezonun merakla beklenen 9 filminin Türkiye’deki ilk gösterimleri gerçekleştirilecek.

Prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan, Jude Law’un Henry VIII ve Alicia Vikander’ın Katherine Parr rolünü üstlendikleri, Karim Aïnouz’un yönettiği Kraliçe’nin Oyunu bölümün öne çıkan filmlerinden.

Levan Akin’in büyük beğeni toplayan Ve Sonra Dans Ettik’in ardından yönettiği ve büyük bölümü İstanbul’da geçen yeni filmi Geçiş de festivalin merakla beklenen filmleri arasında. Berlin Film Festivali’nin Panorama bölümünün açılışını yapan filmin yönetmeni Levan Akin festivalin konuğu olarak İstanbul’a gelecek.

Oscar adaylığı bulunan yönetmen Ava DuVernay’ın, Isabel Wilkerson’ın çığır açan 2020 tarihli Toplumda Kast Sistemi: Bizi Bölen Yalanlar adlı yapıtının araştırma ve yazım sürecini beyazperdeye aktardığı Başlangıç filmi ile prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yapan, Kanadalı auteur Atom Egoyan’ın yazıp yönettiği Seven Veils de bölüm kapsamında seyirciyle buluşacak.

Ferzan Özpetek de bu yıl festivalin konukları arasında yer alacak. Yönetmenin hayatı paylaşan, neşelenen ya da hüzünlenen güzel insanların bir araya geldiği rakı sofralarının zengin ve köklü geleneğini üç kısa filmde işlediği Bir İstanbul Üçlemesi de N Kolay Galaları bölümünde gösterilecek.

Maryam Keshavarz’ın yazıp yönettiği, Sundance’te hem İzleyici Ödülü hem de Senaryo Ödülü kazanarak büyük sansasyon yaratan The Persian Version, Genç ve Heyecanlı / Dazed and Confused ve … Önce üçlemesiyle tanınan Richard Linklater’ın gizemli bir kiralık katili konu aldığı son derece sempatik, sıcak ve komik filmi, dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yarışma dışı yapan Hit Man ile Yeni Başlayanlar İçin İtalyanca ile kalbimizi çalan Danimarkalı yönetmen Lone Scherfig’in sinema sevgisini Şili’deki Atacama tuz çölünde bulduğu Film Anlatıcısı Kız da bölümdeki diğer filmler.

Zurich Sigorta Desteği ile Dünden Bugüne Türk Klasikleri’nde:

Hayallerim, Aşkım ve Sen

İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta işbirliğiyle bu yıl da Türk sinemasının önemli yapıtlarını restore ettirerek gün ışığına çıkarmaya ve bu klasiklerin yeni kopyalarını sinemamıza kazandırmaya devam ediyor. Sinemaseverler bu yıl, Atıf Yılmaz’ın Ümit Ünal’ın senaryosundan sinemaya aktardığı, başrollerini Türkan Şoray ile Oğuz Tunç’un üstlendiği, 1987 yapımı Hayallerim, Aşkım ve Sen’i Atlas Post Production tarafından restore edilmiş kopyasından izleyebilecek. Film ekibi 19 Nisan Cuma günü Atlas 1948 Sineması’ndaki gösterime katılacak.

Festival Yarışmaları

ULUSLARARASI YARIŞMA

Festivalin Uluslararası Yarışma jürisinin başkanlığını Yeni Zelandalı oyuncu Kerry Fox üstlenecek. Uluslararası Yarışma jürisinde yönetmen Maryna Er Gorbach, kurgucu Gladys Joujou, Selanik Uluslararası Film Festivali ve Selanik Belgesel Festivali’nin artistik direktörü Orestis Andreadakis, film eleştirmeni Guy Lodge yer alıyor.
Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan filmler için tıklayın.

ULUSAL YARIŞMA

Festivalin Ulusal Yarışma jüri başkanlığını yönetmen, senarist ve yapımcı Aslı Özge üstlenecek. Ulusal Yarışma jürisinde oyuncu Merve Dizdar, görüntü yönetmeni Barış Aygen, sanatçı Halil Altındere ve müzisyen Ekin Fil yer alıyor.

Ulusal Yarışma’da Altın Lale En İyi Film, Jüri Özel Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Özgün Müzik olmak üzere toplam 10 dalda ödül veriliyor.

Ulusal Yarışma’da Altın Lale En İyi Film İKSV tarafından 300.000 TL, Onat Kutlar anısına verilecek Kariyo & Ababay Vakfı Jüri Özel Ödülü’nü kazanan film 150.000 TL ile ödüllendirilecek. Anadolu Efes, En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen isme 75.000 TL verecek. En İyi Senaryo Ödülü’nü kazanana Alamet Holistic tarafından 25.000TL, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü kazanana Milliyet Sanat tarafından 25.000 TL verilecek. En İyi Özgün Müzik, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Görüntü, En İyi Kurgu ödüllerini kazananlara İKSV tarafından 25.000’er TL verilecek.

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI

Ulusal Kısa Film Yarışması jürisinde yönetmen Kasım Ördek, yönetmen ve görsel sanatçı Zeynep Demirhan, oyuncu, yazar ve yönetmen Barış Gönenen yer alacak. Jürinin seçtiği En İyi Kısa Film, Anadolu Efes tarafından 30.000 TL ile ödüllendirilecek.

ULUSAL BELGESEL YARIŞMASI

43. İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması jürisinde yönetmen Berna Gençalp, yönetmen Orhan Eskiköy ve sinema yazarı Evrim Kaya yer alacak. Jürinin seçtiği En İyi Belgesel, 30.000 TL ile ödüllendirilecek.

SEYFİ TEOMAN EN İYİ İLK FİLM ÖDÜLÜ

Türkiye yapımı uzun metrajlı kurmaca ilk filmlerin aday olduğu Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde yönetmen Orçun Köksal, yapımcı İpek Erden, yönetmen Nesimi Yetik yer alıyor.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü, 2012 yılında kaybettiğimiz yönetmen, senarist ve yapımcı Seyfi Teoman anısına 2013 yılından bu yana veriliyor ve kazanan filmin yönetmeninin sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere 50.000 TL para ödülüyle destekleniyor. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü, dört yıldır bireysel bağışçıların desteğiyle İKSV’nin Lale Kart Üyelik Programı tarafından veriliyor. Bu yıl Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü için altı film yarışacak.

FIPRESCI – Uluslararası Sinema

Eleştirmenleri Birliği Ödülü

Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisi Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması’ndan birer filme FIPRESCI Ödülü verecek. Başkanlığını Paola Casella’nın yapacağı jüride Géza Csákvári, Sezen Sayınalp, Nino Kovacic, Valentina Giraldo Sánchez ve Selin Gürel yer alacak.

GENÇ USTA ÖDÜLÜ

İstanbul Film Festivali’nin geleneksel bölümlerinden olan ve Nespresso’nun katkılarıyla iki yıldır yarışmalı bir bölüme dönüşen Genç Ustalar bu yıl da yarışmalı olacak.

Bölüm kapsamında 11 ilk veya ikinci film izleyiciyle buluşacak.

Genç Ustalar bölümündeki filmleri, Türkiye’de ikâmet eden 18-25 yaş arası sinema öğrencilerinden oluşan Nespresso Genç Jürisi değerlendirecek ve bir filmin yönetmenine Nespresso’nun katkılarıyla Genç Usta Ödülü verilecek. Nespresso’nun 3.000 avro para ödülüyle desteklediği Genç Usta Ödülü, festivalin 28 Nisan akşamı yapılacak kapanış ve ödül töreninde, kazanan yönetmene verilecek.

Festivalin bu yılki Nespresso Genç Jürisi üyeleri Ahmet Faruk Aksoy, Damla Yağız, Nisa Nemutlubakış, Nour Abu Abdou, Sarp Polat, Yavuz Alp Ayata ve Zehra Akaslan.
Genç Usta Ödülü için yarışacak filmler için tıklayın.

19. Köprüde Buluşmalar

Anadolu Efes’in ana destekçisi olduğu, her yıl Türkiye’den yapımcı, yönetmen ve senaristleri uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşturan ortak yapım, eğitim, networking platformu Köprüde Buluşmalar, 24-25-26 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. Köprüde Buluşmalar’ın gerçekleşmesi için Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu büyük katkıda bulunuyor.

Türkiye’de bu alanda yapılan ilk etkinlik olma özelliğini taşıyan Köprüde Buluşmalar kapsamındaki Film Geliştirme, Work in Progress ve Kısa Film atölyeleri, Türkiye’den sinemacılara uzun ve kısa metraj kurmaca ve belgesel projeleriyle post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerinin uluslararası çapta ilk sektörel sunumlarını yapmak için olanak yaratırken artistik ve finansal ortak yapımlar için de zemin hazırlıyor.

OGM Pictures’ın sponsorluğundaki Köprüde Buluşma: Dizi atölyesi, geliştirme aşamasındaki dizi projelerinin sektör profesyonellerine sunulmasını sağlıyor. Köprüde Buluşmalar, atölyede seçilen bir projeye, 60.000 TL değerindeki OGM Pictures Özel Ödülü’nü veriyor.

Atölye Ödülleri, 26 Nisan akşamı yapılacak ödül töreniyle sahiplerini bulacak.
2. Onat Kutlar Çalıştayı “Yaşamın Sesi”: Özgürlük, festival evsahipliğinde düzenleniyor

Birincisi Haziran 2022’de, Birkbeck, Londra Üniversitesi enstitülerinden Birkbeck Institute for the Moving Image’de, “Onat Kutlar: Cinema is a Feast” (Onat Kutlar: Sinema Bir Şenliktir) başlığıyla gerçekleştirilen Onat Kutlar Çalıştayı’nın ikincisi İstanbul Film Festivali’nin evsahipliğinde 22 ve 23 Nisan tarihlerinde Salon İKSV’de düzenleniyor. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek çalıştay izleyicilerin katılımına açık olacak.

43. İstanbul Film Festivali’nin etkinlikler programını festivalin web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden takip edebilirsiniz.

FESTİVAL FİLMLERİ

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ
THE 43rd İSTANBUL FILM FESTIVAL
ULUSLARARASI YARIŞMA / INTERNATIONAL COMPETITION (10)

– Cezayir Kralı / Omar la Fraise / The King of Algiers / Elias Belkeddar / Fransa, Cezayir
– Dağların Ardı / Oura el jbel / Behind the Mountains / Mohamed Ben Attia / Tunus, Belçika, Fransa,
İtalya, Suudi Arabistan, Katar
– Kehanet / Augure / Omen / Baloji / Belçika, Demokratik Kongo, Hollanda, Fransa, Almanya, Güney
Afrika
– Sonsuza Dek / Nazavzhdy-Nazavzhdy / Forever-Forever / Anna Buryachkova / Ukrayna-Hollanda
– Andrea’yı Sevmek / El Amor de Andrea / Andrea’s Love / Manuel Martín Cuenca / İspanya
– Cu Li Asla Ağlamaz / Cu Li Never Cries / Pham Ngoc Lan / Vietnam, Filipinler, Fransa, Singapur,
Norveç
– Faruk / Aslı Özge / Almanya, Fransa, Türkiye
– Embriyo Larva Kelebek / Embryo Larva Butterfly / Kyros Papavassiliou / Yunanistan, GKRY
– Pet Shop Days / Olmo Schnabel / İngiltere, İtalya, ABD, Meksika
– Tatlı Rüyalar / Sweet Dreams / Ena Sendijarevic / Hollanda, Fransa, Endonezya, İsveç

TÜRKİYE SİNEMASI 2023-2024 / CINEMA OF TURKEY 2023-2024 ULUSAL YARIŞMA / NATIONAL COMPETITION

– Son Hasat / The Reeds / Cemil Ağacıkoğlu / Türkiye, Bulgaristan
– Beraber / Belonging / Mete Gümürhan / Türkiye, Hollanda, Belçika
– Rosinante / Baran Gündüzalp
– Büyük Kuşatma / The Grand Siege / Sinan Kesova
– Tereddüt Çizgisi / Hesitation Wound / Selman Nacar
– Bildiğin Gibi Değil / Not What You Think / Vuslat Saraçoğlu
– 8×8 / Kıvanç Sezer
– Yurt / Dormitory / Nehir Tuna / Türkiye, Almanya, Fransa
– Suyun Üstü / Afloat / Aslıhan Ünaldı
– Başlangıçlar / Inpaintings / Ozan Yoleri

ULUSAL BELGESEL YARIŞMASI / NATIONAL DOCUMENTARY COMPETİTİON

– Domates Biber Depresyon / Tomato, Pepper, Depression / Aybüke Avcı
– Bir Parça Memleket / A Piece of Home / Mümin Barış
– Dargeçit / Hold Still / Berke Baş
– Şarap Rengi Deniz / Wine Dark Sea / Nefin Dinç
– Bir İsim ve Bir Yer / A Name and A Place / Can Eskinazi
– Ege Güneşi / The Ferris Wheel / Ömer Gümüşer
– Bir Gün, 365 Saat / A Day, 365 Hours / Eylem Kaftan
– Eclipse / İpek Kent, Efe Öztezdoğan
– Bazen Hep Birlikte / Otherwise in İstanbul / Didem Pekün
– Karanlık Zamanlarda Şarkı Söylemek / Singing in Dark Times / Ethem Özgüven

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI / NATIONAL SHORT FILM COMPETITION Program 1:

– 36 / Rezan Mir Uğurlu
– Ağlak Bebe / Crybaby / Elif Öner
– Gukla / The Doll / Emine Uysal Berger, Özgür Ceylan
– Beyaz Dağın Çocukları / Children of the White Mountain / Yalçın Çiftçi
– Eksi Bir / Minus One / Ömer Ferhat Özmen
Program 2:
– Zarafet ve Şiddet Arasında / Between Delicate and Violent / Şirin Bahar Demirel
– Nasıl Kaybolunur / How to Disappear / Tilbe Cana İnan
– Aç Karnına Çıkmayalım / Cheers to the End / Yiğit Hepsev
– Bir Dostluk / A Companionship / Gürkan Yücel
– Onun Kalesinde / In His Fortress / Yasemin Demirci

DÜNDEN BUGÜNE TÜRK KLASİKLERİ / TURKISH CLASSICS REVISITED (1)

– Hayallerim, Aşkım ve Sen / My Dreams, My Love and You / Atıf Yılmaz / Türkiye
N KOLAY GALALARI / N KOLAY GALAS (9)
– Kraliçenin Oyunu / Firebrand / Karim Aïnouz / İngiltere, ABD
– Geçiş / Crossing / Levan Akin / İsveç, Danimarka, Fransa, Türkiye, Gürcistan
– Başlangıç / Origin / Ava DuVernay / ABD
– Seven Veils / Atom Egoyan / Kanada
– Ölmek / Sterben / Dying / Matthias Glasner / Almanya
– Bir İstanbul Üçlemesi: Meze-Müzik-Muhabbet / Istanbul Trilogy: Meze-Music-Muhabbet / Ferzan
Özpetek
– The Persian Version / Maryam Keshavarz / ABD
– Hit Man / Richard Linklater / ABD
– Film Anlatıcısı Kız / La Contadora de Películas / The Movie Teller / Lone Scherfig / Fransa, İspanya,
Şili

DÜNYA FESTİVALLERİNDEN / BEST OF THE FESTS (14)

– Tatami / Zar Amir Ebrahimi, Guy Nattiv / ABD, Gürcistan
– Zamanın Dışında / Suspended Time / Hors du temps / Olivier Assayas / Fransa
– Ölü Sezon / Hors-Saison / Out of Season / Stéphane Brizé / Fransa
– Cottontail / Patrick Dickinson / İngiltere, Japonya
– İmparatorluk / L’Empire / The Empire / Bruno Dumont / Fransa, İtalya, Almanya, Belçika, Portekiz
– Sevgiler, Hilde / In Liebe, Eure Hilde / From Hilde, with Love / Andreas Dresen / Almanya
– Sidonie Japonya’da / Sidonie au Japon / Sidonie in Japan / Élise Girard / Fransa, Almanya, İsviçre,
Japonya
– Kaçırma / El Rapto / The Rescue / Daniela Goggi / Arjantin, ABD
– En Sevdiğim Pastam / Keyke mahboobe man / My Favourite Cake / Maryam Moghaddam, Behtash
Sanaeeha / İran, Fransa, İsveç, Almanya
– Mutluluk / Blazh / Grace / Ilya Povolotsky / Rusya
– Mutfak / La Cocina / Alonso Ruizpalacios / Meksika, ABD
– Bir Gezginin İhtiyaçları / Yeohaengjaui Pilyo / A Traveler’s Needs / Hong Sang-soo / Güney Kore
– Sevgili Jassi / Dear Jassi / Tarsem Singh / Hindistan, Kanada, ABD
– Siyah Çay / Black Tea / Abderrahmane Sissako / Fransa, Tayvan, Lüksemburg, Moritanya
– Toprak Uğruna / Bastarden / Promised Land / Nikolaj Arcel / Danimarka, İsveç, Norveç, Almanya

GENÇ USTALAR / YOUNG MASTERS (11)

– Gidecek Yer Yok / No Other Land / Yuval Abraham, Basel Adra, Hamdan Ballal, Rachel Szor / Filistin, Norveç
– Yabancı Meselesi / The Strangers’ Case / Brandt Andersen / Ürdün
– İstif / Hoard / Luna Carmoon / İngiltere
– Hipnoz / Hypnosen / The Hypnosis / Ernst De Geer / İsveç, Norveç
– Yalanların Anası / Kadib Abyad / The Mother of All Lies / Asmae El Moudir / Fas, Mısır, Suudi
Arabistan, Katar
– Kime Aidim? / Who Do I Belong To / Meryam Joobeur / Tunus, Fransa, Kanada
– Elveda Julia / Wadaean Julia / Goodbye Julia / Mohamed Kordofani / Sudan, İsveç, Almanya, Suudi
Arabistan, Fransa, Mısır
– Babasının Kızı / La Fille de Son Pere / No Love Lost / Erwan Le Duc
– Bir Ailenin Kısa Hikâyesi / Brief History of a Family / Jianjie Lin / Çin, Danimarka
– Kaplan Desenleri / Tiger Stripes / Amanda Nell Eu / Malezya, Tayvan, Fransa, Almanya, Hollanda,
Singapur, Katar, Endonezya
– Rüzgârın Şehri / Ser Ser Salhi / City of Wind / Lkhagvadulam Purev-Ochir / Moğolistan, Portekiz,
Katar, Almanya, Hollanda, Fransa

BELGESEL KUŞAĞI / DOCUMENTARY TIME (9)

– Dahomey / Mati Diop / Fransa, Senegal, Benin
– Vahşi ve Hür / A New Kind of Wilderness / Silje Evensmo Jacobsen / Norveç
– Güneşin Arkasında / Derriere le Soleil / Behind the sun / Dhia Jerbi / Fransa, Tunus +
Anita, Onca Haberin Arasında / Anita, Gomshodeh Dar Akhbar / Anita, Lost in the News / Behzad
Nalbandi / İran
– Yaprak Fırtınası / La Hojarasca / The Undergrowth / Macu Machín / İspanya
– Aşît / Pınar Öğrenci
– Benim Adım Mutlu / My Name is Happy / Ayşe Toprak, Nick Read / İngiltere, Türkiye
– Çoktanyapıldı / Alreadymade / Barbara Visser / Hollanda
– Hoşça Kal Taberiye / Bye Bye Tibériade / Bye Bye Tiberias / Lina Soualem / Filistin, Belçika, Katar,
Fransa
– Anselm / Anselm: Das rauschen der zeit / Wim Wenders / Almanya

MAYINLI BÖLGE / MINED ZONE (5)

– Şeytanla Bir Gece / Late Night with the Devil / Cameron Cairnes, Colin Cairnes / Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri
– Kalak / Isabella Eklöf / Danimarka, İsveç, Norveç, Hollanda, Finlandiya
– Saýara / Can Evrenol / Türkiye
– Alevler İçinde / In Flames / Zarrar Kahn / Pakistan, Kanada
– Turbo / Cem Özüduru / Türkiye
ANTİDEPRESAN / ANTIDEPRESSANT (6)
– Vasiyet / Testament / Denys Arcand / Kanada
– Riverboom / Claude Baechtold / İsviçre
– Kıyamet Palyaçosu / Apocalypse Clown / George Kane / İrlanda
– Matt ve Mara / Matt and Mara / Kazik Radwanski / Kanada
– Arthur & Diana / Sara Summa / Almanya

MUSİKIŞİNAS / MUSICIANS (5)

– Stop Making Sense / Jonathan Demme / ABD
– Ryuichi Sakamoto | Opus / Neo Sora / Japonya
– Dimitris Skyllas: afterpop / Dimitris Zivopoulos / Yunanistan
– Gloria! / Margherita Vicario / İtalya, İsviçre

– Boléro / Anne Fontaine / Fransa

NERDESİN AŞKIM? / WHERE ARE YOU MY LOVE? (4)

– Arzu Nesnesi / Unicorns / Sally El Hosaini, James Krishna Floyd / İngiltere
– Carmen’le O Yaz / The Summer with Carmen / Zacharias Mavroeidis / Yunanistan
– …Kadın / Kobieta z… / Woman Of… / Malgorzata Szumowska, Michal Englert / Polonya, İsveç
– Her Şey Güzel Olacak / All shall be well / Ray Yeung / Hong Kong, Çin

ÇİÇEK İSTEMEZ / NO MORE FLOWERS (8)

– Little Girl Blue / Mona Achache / Fransa, Belçika
– Gözü Kara / Rien à Perdre / All To Play For / Delphine Deloget / Fransa, Belçika
– Hayvan / Animal / Sofia Exarchou / Yunanistan, Avusturya, Bulgaristan, Romanya
– Cennet Tehlikede / Paradiset brinner / Paradise is Burning / Mika Gustafson / İsveç, İtalya,
Danimarka, Finlandiya
– Dik Dur / Levante / Power Alley / Lillah Halla / Brezilya, Fransa, Uruguay
– Dirsek / Ellbogen / Elbow / Aslı Özarslan / Almanya, Türkiye, Fransa
– Tutuşan Bir Bedenin Anıları / Memorias de un cuerpo que arde / Memories of a Burning Body /
Antonella Sudasassi Furniss / Kosta Rika, İspanya
– Kızlar Bildiğiniz Gibi / Girls will be Girls / Shuchi Talati / Hindistan

HEYULA / SPECTER (7)

– Evreka / Eureka / Lisandro Alonso / Arjantin, Fransa, Portekiz
– Karanlıktaki Adam / Man in Black / Wang Bing / Fransa, ABD, İngiltere
– Pepe / Nelson Carlo de Los Santos Arias / Dominik Cumhuriyeti, Fransa, Namibya, Almanya
– Dünyanın Sonundan Çok Da Bir Şey Beklemeyin / Nu astepta prea mult de la sfârsitul lumii / Do Not
Expect Too Much from the End of the World / Romanya, Lüksemburg, Fransa, Hırvatistan / Radu
Jude
– Yaktın Beni / Tú me abrasas / You Burn Me / Matías Piñeiro / İspanya, Arjantin
– Cennette Savaş / Batalla en el cielo / Battle in Heaven / Meksika, Fransa, Belçika, Almanya
– Günümüzde / In Our Day / Hong Sang-soo / Güney Kore

DÖRT FİLMDE KOJI YAKUSHO / KOJI YAKUSHO IN FOUR FILMS (4)

– 13 Suikastçı / Jûsan-nin no shikaku / 13 Assassins / Takashi Miike / Japonya, İngiltere
– Gökyüzünün Altında / Subarashiki sekai / Under the Open Sky / Miwa Nishikawa / Japonya
– Aşka Davet / Shall We Dansu? / Shall We Dance? / Masayuki Suô / Japonya
– Mükemmel Günler / Perfect Days / Wim Wenders / Japonya, Almanya

MACAR RAPSODİLERİ / HUNGARIAN RHAPSODIES (12)

– Tanık / A tanú / The Witness / Péter Bacsó / Macaristan
– Benim 20. Yüzyılım / Az én XX. Századom / My Twentieth Century / Ildikó Enyedi / Macaristan, Batı
Almanya, Küba
– Beşinci Mühür / Az ötödik pecsét / The Fifth Seal / Zoltán Fábri / Macaristan
– Alacakaranlık / Szürkület / Twilight / György Fehér / Macaristan
– Zaman Duruyor / Megáll az idö / Time Stands Still / Péter Gothár / Macaristan
– Sinbad / Szindbád / Sindbad / Zoltán Huszárik / Macaristan
– Umutsuzlar / Szegénylegények / The Round-up / Miklós Jancsó / Macaristan
– Beyaz Kısrağın Oğlu / Fehérlófia / Son of the White Mare / Marcell Jankovics / Macaristan +
Sinek / A légy / The Fly / Ferenc Rofusz / Macaristan
– Evlat Edinme / Örökbefogadás / Adoption / Márta Mészáros / Macaristan
– Hıçkırık / Hukkle / György Pálfi / Macaristan
– Her Şeyin Açıklaması / Magyarázat mindenre / Explanation for Everything / Gábor Reisz / Macaristan, Slovakya
– Güven / Bizalom / Confidence / István Szabó / Macaristan

CINEMANIA (6)

– Kapa Gözlerini / Cerrar Los Ojos / Close Your Eyes / Victor Erice / İspanya, Arjantin
– Michel Gondry, Do It Yourself / François Nemeta / Fransa
– Akla Dönüş / Return to Reason / Man Ray / Fransa
– Şirin’in Düğünü / Shirins Hochzeit / Shirin’s Wedding / Helma Sanders-Brahms / Batı Almanya
– Geç Saatler / After Hours / Martin Scorsese / ABD
– Alice Kentlerde / Alice in den Städten / Alice in the Cities / Wim Wenders / Almanya