37. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ Başladı!

Sinemaseverlerin yıl boyuna heyecanla beklediği 37. İstanbul Film Festivali’nde 9 sinema salonunda 43 ülkeden 210 film gösterilecek. Filmlerin yanı sıra konuk yönetmenlerin ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek festival sohbetleri, konserler, söyleşiler ve sergilerle 17 Nisan’a kadar İstanbul’da festival havası esecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Vodafone Red sponsorluğunda düzenlenen
37. İstanbul Film Festivali, 6 Nisan Cuma akşamı İstanbul Lütfi Kırdar’da düzenlenen açılış töreniyle başladı. Törene Türkiye sinemasının seçkin isimlerinin yanı sıra usta yönetmen Peter Greenaway, multimedya sanatçısı ve yönetmen eşi Saskia Boddeke ile oyuncu Travis Fimmel gibi tanınmış uluslararası konuklar da katıldı.

Sunuculuğunu Cem Davran’ın üstlendiği 37. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde festivalin Sinema Onur Ödülleri’nin yanı sıra festivalin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketleri de takdim edildi. İstanbul Film Festivali’nin açılış töreni, festival sponsoru Vodafone Red’in katkılarıyla, Vodafone TV ve Vodafone Red internet sayfasından tüm Türkiye’ye canlı olarak yayınlandı.

İstanbul Film Festivali sponsorluğunu üstlenen Vodafone RED adına teşekkür plaketini Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan aldı. Colman Deegan’a plaketini İKSV Genel Müdürü Görgün Taner takdim etti.

Festivale yüksek katkıda bulunan tema sponsorları Türk Tuborg AŞ, Sabah Gazetesi, ATV, NTV ile Zürich Sigorta, Volvo Car Turkey ve İstanbul Ayvansaray Üniversitesi temsilcilerine de teşekkür plaketleri sunuldu. Plaketleri Görgün Taner takdim etti. Törende ayrıca TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’ne, festivale destek veren tüm kurum ve kuruluşlara ve destekleriyle öğrencilerin festivalde hafta içi gündüz seanslarında biletlerini 1 TL üzerinden alabilmelerini mümkün kılan hamilere de özel olarak teşekkür edildi.

Festivalde Yarışma Heyecanı 8 Nisan’da Başlıyor

Törende festivalin yarışmaları ile jüri üyeleri de tanıtıldı. Festivalde Uluslararası ve Ulusal Yarışma, Sinemada İnsan Hakları, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film Yarışması olmak üzere beş başlık altında 57 film yarışıyor. Festivalde gösterilecek Türkiye yapımı 12 kurmaca ilk film, 2013 yılından bu yana, genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen ve CMYLMZ Fikirsanat tarafından desteklenen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü için yarışacak. Kazanan filmler, 17 Nisan Salı akşamı yapılacak İstanbul Film Festivali Ödül Töreni’nde açıklanacak.

37. İstanbul Film Festivali Sinema Emek Ödülü

Festivalin bu yılki Sinema Emek Ödülü’nün sahibi, sinemadaki tecrübesine çok genç yaşta başlayan, önce Saray, sonra Şişli Kent sinemalarında çalışan, 20 yıldır Beyoğlu’nun en köklü sinemalarından Atlas Sineması’nın müdürü olan, eşi bulunmaz sinema dostu Cevdet Pişkin oldu. Cevdet Pişkin’e ödülünü İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan takdim etti.

37. İstanbul Film Festivali Onur Ödülleri

37. İstanbul Film Festivali’nin ilk Sinema Onur Ödülü, Otobüs, Kapıcılar Kralı, Selvi Boylum Al Yazmalım, Maden, Köşeyi Dönen Adam ve Piyano Piyano Bacaksız gibi filmlerin yapımcılığını üstlenen, Sıraselviler’de sinemacıların ve sanatçıların uğrak yeri olan Sinema Sevenler Derneği Lokali’ni açarak çeyrek asır bu mekânın işletmeciliğini yürüten, anılarını kaleme aldığı kitaplarıyla bu zengin geçmişi okurlarıyla paylaşan Arif Keskiner’e verildi. Arif Keskiner’e ödülünü yıllarca setlerde birlikte çalıştığı Sonay Kanat takdim etti.

Festivalin ikinci Sinema Onur Ödülü, 1970’te başlayan edebiyat macerasını birçok ödülle taçlandıran, filmi çekilen 23 öyküsüyle Türkiye sinemasına öyküleri en çok uyarlanan yazar olan, otuz film için senaryo yazan, Kızgın Toprak’tan Ayna’ya, Firar’dan Adak’a ve bu yıl festivalde yenilenmiş kopyasıyla izleyeceğimiz İpekçe’ye kadar pek çok filmde imzası bulunan, yazar Osman Şahin’e sunuldu. Osman Şahin’e ödülünü sinema yazarı Atilla Dorsay verdi.

Festivalin üçüncü Sinema Onur Ödülü bir yılda en çok film çekme rekorunu halen elinde tutan, 1960’ta başladığı meslek yaşamında 140 film yöneten, Ayşecik’lerden melodramlara, avantürden Western’e, komediden müzikale geniş bir yelpazede imza attığı yapıtlarla sinemamızda iz bırakan, Abidik Gubidik, Temem Bilakis, Saffet Beni Affet gibi deyişleri üreten, sinema ustası Aram Gülyüz’e oyuncu Perran Kutman tarafından sunuldu.

İstanbul Film Festivali’nin son Sinema Onur Ödülü ise, 5 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü’ne girerek oyunculuğa adım atan, sinema kariyerini 130 filmin yanında, TV dizileri ve tiyatro sahnesinde bugün de devam ettiren, 1974’te Antalya Film Festivali’nde ona En İyi Kadın Oyuncu ödülünü getiren Bedrana’dan Esir Hayat’a, Kaşık Düşmanı’ndan Kırlangıç Fırtınası’na, Sosyete Şaban’dan Sis, İpekçe, Karılar Koğuşu, Köpekler Adası gibi pek çok filmdeki oyunculuğuyla hep hatıralarda kalacak sanatçı Perihan Savaş’a verildi. Perihan Savaş’a ödülünü oyuncu Erkan Kolçak Köstendil takdim etti.

Festival Lean On Pete Filmiyle Açıldı

Açılış töreninin ardından, festival, Andrew Haigh’in yönettiği ve oyuncu Charlie Plummer’a Venedik’te En İyi Genç Oyuncu ödülü getiren Lean on Pete filminin gösterimiyle başladı. Vodafone Red Galaları kapsamında gösterilen Lean On Pete’in başrolündeki, Vikingler dizisindeki Kral Ragner rolüyle tanınan ünlü oyuncu Travis Fimmel de filmi sunmak üzere açılış törenine katıldı.

Açılış filmi Lean On Pete eşzamanlı olarak 21.30’da Beyoğlu’nda Atlas Sineması ile Kadıköy’de Rexx Sineması’nda da gösterildi. Travis Fimmel Atlas Sineması’ndaki gösterime de katılarak izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Açılış Töreni Vodafone Red’in Desteğiyle Tüm Türkiye’den Canlı Olarak İzlendi

Açılış töreni, festival sponsoru Vodafone Red’in katkılarıyla, Vodafone TV ve Vodafone Red internet sayfasından canlı olarak yayınlandı. Tören öncesinde, gelen konuklarla özel röportajların yer aldığı, Nefise Karatay ile Anıl Kurtuldu’nun sunduğu Kırmızı Halı yayını da yine Vodafone Red aracılığıyla canlı olarak yayınlandı.

Törene eşlik eden video klipler, İKSV Stüdyo ekibi Selçuk Metin ve Ebru Gümrükçüoğlu tarafından hazırlandı. Törenin sahne yönetmenliğini ise Yekta Kara üstlendi.

12 Günlük Sinema Şöleni Başlıyor
37. İstanbul Film Festivali’nde 6-17 Nisan tarihleri arasında, dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült yapıtlara, usta yönetmenlerin son filmlerinden yeni keşiflere ve gizli kalmış hazinelere 43 ülkeden 218 yönetmenin toplam 210 filmi gösterilecek. Festival gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas, Beyoğlu, Pera Müzesi, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s, Gayrettepe’de Cinemaximum Zorlu ve Kadıköy’de Rexx ve Kadıköy Sinemaları’yla İstanbul’un farklı köşelerine yayılacak. Festival, uluslararası konukları, sinema söyleşileri, sergileri, dijital deneyimleri ve özel etkinlikleriyle 12 gün boyunca İstanbul’da sinema şöleni yaşatacak.

Festival Günlüğü
Festivali gün gün takip etmek, konuklarla söyleşilerden, filmlerinin gösterimlerine katılacak oyuncu, yönetmen ve yapımcıların anlattıklarından haberdar olmak isteyen sinemaseverler, film.iksv.org adresindeki festival günlüğünü ziyaret edebilirler. Ayrıca festival izleyicileri, İstanbul Film Festivali internet sitesindeki etiketlerden faydalanarak, beğendikleri tür veya tarzdaki filmleri kolayca ayırt edebilir ve programlarını yapabilirler.

İstanbul Film Festivali ile ilgili tüm gelişmeler; son dakika haberleri, etkinlikler ve konuklarla ilgili bilgiler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

#istfilmfest
facebook.com/istanbulfilmfestivali
twitter.com/ist_filmfest
instagram.com/istfilmfest
youtube.com/user/iksvistanbul