Yaşam serüveninde raslantının başkalaşımı getirdiği profesyonel fırçalarını günümüzde tuvale yansıtan, tevazunun kendisini ve sanatını daha da güzelleştiren ressam Leyla Çoşkun ismi aynı zamanda yaşamı ile sanatı arasında olan mücadelenin de başarılı örneği olmuştur.
Mardin dokusunda yani din ile kültür çeşitliliğinde büyüyen Çoşkun şehrin kendine özgü atmosferinden etkilenmiş ve barış tutkusunu içine hapseden yoğun gelenek yapısını nefesinde hep hissederken bakmak yerine görmek, yaşamakla birlikte hissetmek ve doğadaki seslerin tınılarını duyabilmenin hassasiyeti ile geçen çocukluk ve gençlik yıllarının ardında kalmayan sanatının, kutsanmış büğüsünü eyleme geçmeden evvel hep yüreğinde taşımanın başarısını tatmıştır.
Üstte bahsettiğimiz satırlarda saklı onca yıllar ,Leyla Çoşkun’u otuzlu yaşlarda nihayet Orhan Çetinkaya Atölyesine taşımıştır.Renk bilgisi içinde yer alan seramik etkisi oluşturan çalışmalar sonrası arayışları bitmek bilmeyen sanatçımızı Kum Sanat Merkezi Cezmi Orhan Atölyesi ile yeni bir buluşmaya yönelmiş ve temel sanat eğitimi noktasında ayrıca Cebrail Ötgün ile de çalışma şansı yakalayarak ardından heykel Ali Asgar, resim Zafer Gençaydın’la çalışmalarını genişleterek ve geliştirerek devam etmiştir.
1996 yılından beri aralıksız olarak devam eden çalışmalarının bitmeyen emek ve zamana dayalı olduğunu Çoşku’nun hissetmesi kendisini raslantı ve başkalaşım anlamında büyük tutkusu olduğu sanatın tam anlamıyla içinde bulmasını sağlamıştır.
Böylece zaman ve çalışma fark yaratmanın kendine özgü tarzını ortaya çıkaran yıllarda nihayet ağaç kabukları ile tuvalinde sanatçıyı buluşturmuştur. 2008 yılı sonrası resminde yer alan ağaç kabuklarının doku , şekil, renk olarak sanatçının özlediği ,istediği ve özgün anlamında farklılığının belirlemesine neden olmuştur.
Raslantının kararlılığa ve başkalaşımın sabır ve çalışmanın sonunda doğru yerde bulunmanın getirdiği özgünlüğünün haklı çığlıklarının Leyla Çoşkun resminde duyulması Mardin şehrinin çok ötesinde İstanbul, Eskişehir, Ankara, Lefkoşa, Bosna da hak ettiği şekliyle başarıyı getirmiştir.
İlk kişisel sergisini de ‘Raslantı ve Başkalaşım’ Başlığı altında gerçekleştiren Leyla Çoşkun artık bu meşakkatli yolda durmaksızın kendi tekniğinin zorluğunu boya, çözüm, renk,armoni anlamında da aşarak form ve imgede tartışılmaz başarısı ile kadın sanatçılarımız arasında yerini alarak sanat durağına adını hak ederek yazdırmayı başarmıştır.
Kadınlar Derneği kurucu üyesi ve Ankara Kadın Ressamlar Derneğinin yine üyesi olan ressam Leyla Çoşkun yakında açacağı kişisel sergisi için kendi atölyesinde Ankarada çalışmalarına devam ettiğini de paylaşmak isterim…
Sanatçı ve Sergileri
1997 TOPRAKBANK SANAT GALERİSİ-ANKARA
1998ALTANAY SANATEVİ-ANKARA
2000 ORHAN ÇETİNKAYA ATÖLYESİ-ANKARA
2001 ANKARA ŞEHİR KULÜBÜ SANAT GALERİSİ-ANKARA
200I VAKIFBANK KÖROĞLU SANAT GALERİSİ-ANKARA
2002ANKARA ŞEHİR KULÜBÜ SANAT GALERİSİ-ANKARA
2002AKRD ÇANKAYA BELEDİYESİ ÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ-ANKARA
2003ANKARA ÜNİVERSİTESİ SANATEVİ-ANKARA
2003AKRD ÇANKAYA BELEDİYESİ ÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ-ANKARA
2003DEVLET GÜZEL SANATLAR GALERİSİ-LEFKOŞA
2004AKRD ÇANKAYA BELEDİYESİ ÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ-ANKARA
2004ANKARA ÜNİVERSİTESİ SANATEVİ-ANKARA
2004 AKRD DEVLET GÜZEL SANATLAR GALERİSİ-ESKİŞEHİR
2004SARAYBOSNA TÜRKEVİ-BOSNAHERSEK
2005AKRD ÇANKAYA BELEDİYESİÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ-ANKARA
2005AKRDŞANLIURFA GÜZEL SANATLAR GALERİSİ-URFA
2006AKRD ÇANKAYA BELEDİYESİ ÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ –ANKARA
2006DEVLET GÜZEL SANATLAR GALERİSİ (Şefik Bursalı Resim Yarışması/Sergi)-ANKARA
2007ÇANKAYA BELEDİYESİ ÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ-ANKARA
2008VAKIFBANK SANAT GALERİSİ ATAKULE-ANKARA
200818 MART ÜNİVERSİTESİ-( Rüzgar Konulu Resim Yarışması/ Sergi)-
ÇANAKKALE
2008 33.DYO RESİM YARIŞMASI-(Yarışma sergileme)-İZMİR
2016 TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ 60.YIL RESİM YARIŞMASI(Jüri Özel Ödülü)ANKARA
2019PORTAKAL ÇİÇEĞİ SANAT GALERİSİ-( Bağış Sergisi)-ANKARA
FÜSUN AKMEN BALKAYA