Bu yılın onur ödülleri Türkiye’den Genco Erkal‘a ve Almanya’dan Senta Berger’e veriliyor. Uzun metraj filmler yarışması seçici kurulu başkanı Tevfik Başer. Kısa filmler yarışması jürisini Nuran David Çalış yönetecek.
Festivalin en önemli ödüllerinden birini teşkil eden “onur ödülü” ülkelerinin sinemasını nesiller ötesinde kalıcı olarak etkileyen ve uluslararası alana taşıyan toplumsal duyarlılığını sanatına yansıtan Genco Erkal ve Senta Berger’e verilecektir.
20 Mart açılış galasında Genco Erkal’a verilecek ödülden sonra “Refakatçiler” açılış filmi olarak gösterilecektir. Genco Erkal ayrıca 22 Mart Pazar günü ‘Güneşin Sofrasında’ oyununu sergileyecek.
Tüm filmler ve sanatçıları içeren program önümüzdeki iki hafta içerisinde açıklanacak.
Genco Erkal – Onur Ödülü 2020
Oyuncu ve Yönetmen, Türkiye
Genco Erkal Türkiye’de bağımsız tiyatronun simgesi, Türkiye’nin Dünya tiyatro sanatına açılan önemli bir penceresi, Türkiye sinemasında çok önemli filmlerin uluslararası başarısındaki önemli baş rol oyuncusudur. Kendi ülkesinin kültürünü özünde tutarak Türkiye sinema ve tiyatrosunu uluslararası sanat dünyasıyla birleştirmesindeki kuşaklar ötesi öncü ve örnek rolünden dolayı Türkiye Almanya Film Festivali Genco Erkal’a festivalimizin en büyük ödülü olan yaşam boyu onur ödülünü vermekten kıvanç duymaktadır.
Genco Erkal bir çok dilde üretebilen, sanatını uygulayabilen, Maxim Gorki‘den, Bertolt Brecht’ten Nâzım Hikmet’e kadar geniş bir yelpazede uluslararası kültür sanat köprüleri kuran, yeni nesiller için her zaman örnek olan, sanatını toplumsal sorumluluğuyla Türkiye’deki çağdaşlaşma sürecinin hizmetine sunan ve bunu 60 yıl boyunca sanat yaşamında hiç ödün vermeden, nesiller ötesi bir Dünya sanatı seviyesine ulaşmış, zaman ötesi bir Dünya sanatçısıdır.
Genco Erkal festivalin onur ödülünü 20 Mart tarihindeki açılış galasında alacak ve aynı akşam baş rolünü üstlendiği Refakatçiler filminin gösterimine katılacaktır.
Genco Erkal 22 Mart Pazar akşamı Tafelhalle‘de ‘Güneşin Sofrasında’ adlı oyununda Nâzım Hikmet ve Bertol Brecht ile iki zaman ötesi yazarı buluşturacak.
Senta Berger – Onur Ödülü 2020
Oyuncu & Yapımcı, Almanya
Eşssiz bir kariyer sahibi olan Senta Berger, kendisini, yaşamını ve mesleğini özetlerken şöyle diyor: »Çok şanslı bir insanım«. Berger, 1950’li yıllarda Alman sinemasında başlayıp 1960’larda Hollywood’da büyük yıldızlarla sürdürdüğü kariyerinden kazandığı tecrübelerle tekrar Avrupa’ya dönüp sinemanın tanımadığı alanlarını keşfetmeye başladı. Gerek kamera önünde ve arkasında, gerekse yapımcı olarak denemediği bir alan hemen hemen yok gibi. Star olmanın getirdiği parlak vitrinlerin arkasına saklanmayan her zaman toplumsal duyarlılığını ve sorumluluğunu göstermiş bir sanatçı.
Ulusallığın sınırlarını aşarak uluslararası alanda ulaştığı şöhret ile oynadığı filmleriyle Avrupa ülkeleri arasında sanat köprüleri kuran, Avrupa kültür kimliğinin oluşmasına yardımcı olan, Avrupa ile Atlantik ötesi Hollywood ile sanat buluşmalarını sağlayan, toplumsal çalışmalarıyla humanizm adına sanat ile toplumsal sorumluluk bilincini birleştirmesini her zaman görev bilen bu uluslararası humanist sanat elçisi Senta Berger’e festivalimiz yaşam boyu onur ödülünü vermekten kıvanç duymaktadır.
Senta Berger 28 Mart tarihindeki festivalin ödül törenine katılacaktır.
Son yıllarda verilen onur ödülleri:
Margarethe von Trotta, Ediz Hun, Filiz Akın (2019)
Volker Schlöndorff (2018), Halil Ergün (2018)
Jürgen Jürges, Ara Güler (2017)
Kadir İnanır (2016)
Hanna Schygulla, Şener Şen ve Yavuz Turgul (2015)
Edgar Reitz, Fatma Girik (2014)
Hannelore Elsner, Türkan Şoray (2013)
Tarık Akan (2012),
Fatih Akın (2011),
Klaus Eder (2010),
Armin Mueller-Stahl (2009),
Zülfü Livaneli (2008),
Mario Adorf (2007),
Ferzan Özpetek (2006),
Hülya Koçyiğit (2005)
Hülya Uçansu, Heinz Badewitz (2004)
Tevfik Başer
Yönetmen, Sinema Yazarı, Türkiye
Uzun Metraj Filmler Yarışması – Jüri Başkanı 2020
25. Türkiye Almanya Film Festivali Türk-Alman eksenli interkültürel sinema eserlerinin oluşmasına katkıda bulunmuş olmasından onur duymaktadır. Yeni Alman sineması olarak adlandıracağımız bu sanat-kültür dalgasını Tevfik Başer Alman toplumuna göçmenlerin gözünden bakışı ilk defa olarak beyaz perdeye taşımış ve 80li ve 90 yıllarda Alman sinemasına Cannes’dan Locarno’ya kadar büyük ödüller festivaller kazandırmıştır.
Almanya’nın artık içselleştirdiği bu Türk Alman sinema dalgasının öncüsü yönetmen ve sinema yazarı Tevfik Başer’i festivalin 25. yıl dönümünde uzun metraj jüri başkanı olarak kazanmış olmaktan onur duymaktayız.
Nuran David Çalış
Yönetmen, Sinema Yazarı, Türkiye
Kısa Metraj Filmler Yarışması – Jüri Başkanı 2020
Yönetmenliğin yanında tiyatro ve senaryo yazarı olarak çalışmaktadır. Eserleri ve sahne çalışmaları için birçok ödül kazanmıştır. 2008 yılında ilk uzun metraj filmi Meine Mutter, mein Bruder und ich (Annem, Kardeşim ve Ben) sinemalarda seyirci karşısına çıkmıştır. 2010 yılında Alman ZDF kanalı için Frank Wedekind eseri olan Frühlingserwachen (İlkbahar Uyanışı) ve 2012 yılında Georg Büchner’in eseri Woyzeck’i tamamlamıştır. 2011’de ilk romanı “Der Mond ist unsere Sonne” (Ay bizim Güneşimiz) yayınlanmıştır. Son olarak Schauspiel Köln tiyatrosunda kentin Keup Sokağında NSU terör örgütü tarafından konan çivi bombasının 10. yıl dönümü anısına sahnelediği “Die Lücke – Ein Stück Keupstraße” adlı oyunu büyük ses getirmiştir. Nuran David Çalış Münih’te yaşamaktadır.
25. Turkiye Almanya Film Festivali
20 – 29 Mart 2020 tarihleri arasında Nürnberg’de 25. kez düzenlenecek olan Türkiye/Almanya Film Festivali kapsamında her yıl olduğu gibi yine sinemacılar, sanatçılar ve seyirciler arasındaki kültürel diyaloğu teşvik eden uzun metraj, kısa metraj ve belgesel filmler gösterilecek. Festival programı Şubat’ın ortasında açıklanacak.
1992 yılında Türkiye Sinema Günleri adı altında başlayan Türkiye/Almanya Film Festivali bu yıl 25. yaşını kutluyor. Etkinlik, iki ülke sinemasını konu alan filmlerin, uluslararası seçici kurullar ve yarışma bölümleri eşliğinde gösterildiği tek film festivali olma özelliğine sahip. Festival, Türkiye sinema sanatının ülke dışında tanıtıldığı en büyük platform, Almanya’da ise, kültürlerarası diyaloğu sinema sanatı bağlamında sürekli kılan tek film festivali. Bu bağlamda Türkiye Almanya Film Festivali sadece Almanya’daki çokkültürlü diyaloğa hizmet etmekle kalmıyor, aynı zamanda iki ülke arasındaki kültürel ve sanatsal diyaloğu da yıllardan beri teşvik ediyor. Türkiye / Almanya Film Festivali Almanya’nın önde gelen festivallerden sayılırken konulu festivaller arasında en önemlisi olarak sayılmaktadır.
Ayrıntılı bilgilere festival sitesinden ulaşılabilir: fftd.net